szülésfelkészítő vízi mozgásforma kismamáknak

Prológus: 
2001 őszén Párizsban jártam egy bábakonferencián, ahol az a szerencse ért, hogy megismerhettem e hivatás egyik legnagyszerűbb képviselőjét, akit valaha is hordott a hátán a Föld, Marina Alzugaray személyében, aki származására nézve kubai, egyébként Amerikában él. Marina, aki vízbenszülésekre szakosodott bába, delfinkutató, táncterapeuta és még ki tudja mi minden, sokéves "vizes" tapasztalatának kikristályosodásaképpen kifejlesztett egy elképesztően hatékony módszert, amelynek segítségével a kismamák egy vízi mozgásforma gyakorlása közben készülhetnek fel a szülésre testben és lélekben egyaránt.


Marina Alzugaray,
az AquaNatal
®-módszer
megalkotója


Noll Andrea Nandu,
az AquaNatal
®
első
magyarországi oktatója,
oktató tréner 

Rögtön gondoltam, hogy ez valami nekem való dolog. Mit volt mit tenni, elzarándokoltam hát hozzá Floridába, ahol ő tanítványává fogadott és átadta tudásának legjavát, amivel a tarsolyomban kisvártatva sikeresen landoltam Budapesten, hogy immár gömbölyödő pocakú honfitársnőimet is megfertőzzem a vízben együtt mozgás szeretetével... S lőn. 

2002 szeptemberében elkezdtem az AquaNatal®  oktatását Budapesten, majd 2004 januárjában megszerveztem az első, 2006 júniusában a második, majd 2011 szeptemberében a harmadik magyarországi oktatóképző tanfolyamot Marina Alzugaray vezetésével. E kurzusok során harmincöt további oktató szerzett képesítést Magyarországon. 

A képzések eredményeképpen a módszer már több vidéki városban és Budapesten is több helyszínen elérhető a kismamák számára. Óráinkat tiszta vizű, családias méretű uszodákban tartjuk, ahol - ha épp Te is kisbabát vársz - szívesen látunk.

OKTATÓKÉPZÉS:
A több éves szervezői és asszisztens oktatói munka a 2011-es tanfolyam végére azt a megtisztelő eredményt hozta számomra, hogy Marina a világon elsőként nekem adta meg az oktató tréneri képesítést (American AquaNatal Instructor Trainer, AAIT), így immár én is tarthatok oktatóképző kurzusokat. Az első általam tartott trénerképzés 2012-ben, a második 2016 júniusában zajlott, nagy sikerrel, minek következtében a világon a 154., Magyarországon pedig az 50. oktatót regisztráltuk. Nagy büszkeségem, hogy a világ AquaNatal oktatóinak immár közel egyharmada magyar.

FIGYELEM! A következő AquaNatal oktatóképzés időpontja 2018. április 19-25. (csütörtök-szerda, vasárnap szünnappal). Helyszíne ismét Kerepes (http://www.royalstation.hu) lesz majd.
A hatnapos intenzív képzés után sikeres vizsgát tevők védjegyhasználati jogot kapnak az AquaNatal módszer oktatására.
A résztvevők maximális létszáma 16 fő. 
Jelentkezni a jelentkezési lapon, annak elolvasása után további kérdéseket feltenni a nandu@nandu.hu e-mail címen lehet.

A képzés Facebook-oldalának linkje: https://www.facebook.com/events/1463698683728005/  
Az AquaNatal hivatalos nemzetközi oldala (magyar nyelven is): www.aquanatal.com 

Magáról a módszerről legszívesebben semmit nem is írnék. Ennek az az oka, hogy pont az tetszik benne legjobban, hogy nem valamiféle elméletet próbál átadni (amiből a mai tudományoskodó világban néha talán túl sok is van nekünk), hanem ősi, primitív, elemi, testi élmény szintjén hoz összhangba bennünket saját nőiségünkkel, izmaink lazulásával-feszülésével, a légzésünkkel és a születendő kisbabával. Azaz: keveset mond, sokat mutat. Marina jó mélyen merített az általa ismert összes mozgásművészet adta lehetőségekből, így a gyakorlatok jóga, orientális tánc és meditációs elemeket is tartalmaznak. Sőt még olyasmiket is, amiket Marina a delfinektől tanult!

 

A víz maga ideális közeg egy várandós anyának. A felhajtóerő megszünteti az állapot "terhes" velejáróit, a gerinc és az ízületek a súlytalan lebegéstől megkönnyebbülnek. A pocak kikerekedik, ezáltal a babának több mozgástere nyílik és több oxigénhez is jut, ráadásul valamiféle lelki közösség is keletkezik anya és baba között azáltal, hogy egy kis időre ugyanaz a közeg veszi körül mindkettőjüket, legyen az a magzatburkon belül vagy kívül.
A vízes környezet hatékonyan szabályozza a szervezeten belüli vízháztartást: csökken az ödéma, megszűnik a boka, az ujjak dagadása. A víz nyomása természetes gátat szab a túl hirtelen mozdulatoknak, ezért a mozgás közbeni sérülés veszélye itt a nullához tart. S mindemellett a víz - mint azt a foglalkozásokon átélhető - izgalmas játék is egyben: helye van benne a féktelen, vidám pancsolásnak ugyanúgy, mint a belső áramlást megindító, csendes elmélyedésnek.

Az AquaNatal amellett, hogy gyengéden, de határozottan edzésben tart, remek felkészülés a szülésre. A gyakorlatok között számos olyan akad, amely a szülés közben előadódó helyzeteket modellezi valamilyen szempontból és segít, hogy a kismama megtalálja a helyét az adott helyzetben. A felkészülés három rétegű: testi síkon különös figyelmet kap a szülésnél fontos izomcsoportok, ízületek rugalmasságának fokozása, majd ehhez kapcsolódik a testet a tudatossággal összekötő légzés, végül pedig azok a vizualizált képek, amelyeknek segítségével a várandós lelki közösséget teremthet a babával, bizakodássá formálhatja félelmeit és kibontakoztathatja belső erejét. S nem utolsósorban "a szülés művészete az elengedés művészete" mottója alatt megtanulhatók a lazítás különböző stratégiái, melyeknek segítségével a vajúdás hatékonyabbá, a méhösszehúzódások közötti szünet pihentetőbbé válik majd.

Nos, elöljáróban nem is tudok többet mondani, mint amit a foglalkozásokról szóló papíralapú információs anyag végszavául is választottam: élvezetes, hasznos - próbáld ki!

>>> Helyszínek, oktatók, programváltozások, gyakran feltett kérdések

Jelentkezés: 
Az egyes helyszínek oktatóinak elérhetőségét lásd a fenti link által kapcsolódó oldalon. 

Engem egyéb, személyes vagy szakmai kérdésekben továbbra is a nandu@aquanatal.com e-mail címen, illetve a 30-4488444-es telefonszámon (munkaidőben!) lehet elérni. Nagyon sok e-mailt kapok, ezért kérek mindenkit, hogy ha lehet, ne tegyen fel olyan kérdést, amit a fenti linkről nyíló oldalon már megválaszoltam! Az órák időpontját, árakat és egyéb, az adott helyszínre vonatkozó tudnivalókat az oktatótól (lásd a fenti linket) érdeklődjétek meg!

Az AquaNatal® baba-mama tablón immár büszke szülőként láthatod azokat az anyukákat, akik ilyen foglalkozásokon készültek fel a szülésre. Ha Neked, mint "AquaNatal-mamának" van ilyen babás képed, küldd el, szívesen felteszem ide!


Figyelem! Uszoda kerestetik! Helyszín-repertoárunk bővítésére óradíjas rendszerű bérleti lehetőségeket keresünk. Optimális lenne: kicsi vagy közepes medence (min. 6, max. 20 fő férjen bele), nem nagyon hideg víz (legalább 28,5 fokos), kb. mellmagasságig érjen vagy fokozatosan mélyüljön, szép tiszta vizű, öltöző és WC megoldással, megfelelő fűthetőséggel télen is. Tanuszodák, szállodák, sport- és gyógyuszodák mind szóba jöhetnek, de akár magánháznál is lehet.


Az American AquaNatal® védjegy, logó és módszer nemzetközi szerzői jogvédelem alá esik.

Hasznos linkek:
www.aquanatal.com - a hivatalos nemzetközi AquaNatal honlap (magyar nyelven is).
www.viziterapia.hu 


Honlapgazda: (Noll A. Nandu)