Természetes megoldások különféle betegségekre, tünetekre

ANTISTRESSZ MASSZÁZSOLAJ FÉRFIAKNAK
Ez az olaj saját recept. Úgy jutottam el az ötletéig, hogy kipróbáltam az eredetileg szüléshez megalkotott noies illatú testmasszázs-olajat és annyira tetszett, hogy mindenképp szerettem volna megosztani az élményt a párommal, akire feszített életritmusa miatt szintén nagyon ráfért volna egy jó kis relaxáló masszázs. A szóban forgó olaj viszont annyira feminin illatot árasztott, hogy teljesen alkalmatlan lett volna számára, ezért elhatároztam, hogy összeállítok neki egy illatában és gyógyhatásában egyaránt hozzá illo olajat. Azt hiszem, elég jól sikerült.
...A fenti kis történet leírása után egy héttel végre alkalmunk nyílt ki is próbálni az olajat. Hmmm... A noi olaj leírásánál korábban már említettem olyasmit, hogy a dolognak "mellékhatásai" is voltak, azaz aktiválódtak bizonyos nagyon noi, mondhatnám szexi energiáim... Nos, jelentem, a dolog "férfiban" is muködik... Én csak a hááátát akartam megmasszírozni.... ! :o)
Bázisolaj: jojoba (Simmondsia chinensis). Ennek az olajnak az az elonye, hogy viasztartalmánál fogva erosen tapad a borhöz. Következésképpen hosszú ideig tudja biztosítani a bor síkosítását, ezért ideális masszázsolaj. Jó kontaktust teremt az érintkezo borfelületek között. A kézen nem kelt zsíros érzetet. Nem avasodik. Magas az E-vitamin és zsírsavtartalma.
Illóolajok: mandarin (Citrus reticulata), geránium (Pelargonium odoratissimum), citrom (Citrus limon), gyömbér (Zingiber officinalis).
Az illóolajokat cseppenként keverjük nagyobb mennyiségu bázisolajhoz, amíg a kívánt harmonikus, de nem túl eros illathatást elérjük. Egyik illatot se engedjük túlzottan dominálni! Nekem ebben a mixben a kicsit több mandarin, kevesebb geránium és citrom és egészen kicsi gyömbér vált be.
A mandarinolaj jót tesz a bornek, az emésztésnek, de foleg az idegrendszernek: álmatlanság ellen, idegesség/félelem esetén kiváló. Relaxáló, nyugtató, frissíto.
A geránium egy afrikai, citrusra emlékezteto, mégis kicsit erosebb, egzotikusabb és "növényibb" illatú olaj. Szintén jó hatással van az idegekre, stresszoldó, bornyugtató / fertotleníto, tisztító / méregteleníto és a nemi vágyat is serkenti.
A citromolaj nagyon univerzális hatású: megfázásos tünetekre, fejfájásra, emésztéssel kapcsolatos tünetek kezelésére ugyanúgy alkalmas, mint a levego fertotlenítésére (aromalámpában). Ez a mix a frissíto, stresszoldó, tisztító hatásait próbálja kiaknázni. Vigyázzunk, mert illata hamar dominánssá válhat.
A gyömbérolajat elsosorban megfázásos és mozgásszervi betegségek kezelésére szokás használni. Itt azonban foként izomlazító és nemi vágy-növelo hatására alapozunk, valamint ez adja az alapvetoen citrus-illatú keveréknek a kello "férfias" lökést.
Aromaterápiáról bovebben itt olvashatsz (könyvajánló).

ANYATEJ-KÉPZO SZEREK
Minden anyatejképzo szerre igaz, hogy csak akkor jó használni oket, amikor szükség van rájuk. Nem jó pl. állandóan tejképzo teát inni, mert hozzászokik a szervezetünk és utána már akkor sem hat, ha szükség lenne rá. Ha mindenképp szeretnénk valamilyen teát fogyasztani, akkor az édeskömény, kömény, csalán vagy görögszéna teát inkább külön-külön igyuk egy-egy hétig, mint folyamatosan, összekeverve. Igyunk rengeteg folyadékot, leginkább vizet. Fontos a tej megfelelo képzodéséhez a stresszmentes környezet és lelkiállapot, folyamatosan is, de különösen szoptatáskor.
Szoptatási problémákkal a következo szervezeteknél lehet szakember segítségét kérni: A Szoptatásért Magyar Egyesület (tel./fax: 316 6762), La Leche Liga Magyarország (tel. 202 2157).

GÁTSEB, FÁJDALMAS
gátmetszés után nehezen gyógyuló seb homeopátiás kúrája

HÜVELYFERTOZÉS
Nagyon agresszív fertozés esetén feltétlenül kérjünk orvosi segítséget, nehogy krónikussá váljon. Háziszabályként érvényes, hogy a tömör, túrós állagú, fehér folyás gombás fertozésre, a zöldes-sárgás, rossz szagú, híg folyás baktériumfertozésre utal. Pontos diagnózist azonban csak laboratóriumi tenyésztéssel lehet felállítani.

LÁZ
(legalapvetobb homeopátiás szerek)

Én a saját családomban 40 fokig nem csillapítok lázat allopátiás szerrel (lázkúp, lázcsillapító tabletta). Ezt néha nagyon nehéz megállni, de azt tapasztaltam, hogy ilyenkor másnapra szinte semmi baja nincs a gyerekeimnek, "kiégetik" magukból a kórokozókat. Nem mondom, hogy minden helyzetben ez a jó módszer, pl. ha több napig nagyon lázas valaki és teljesen legyengíti, de nálam nagyon bejött. Sose felejtsük el, hogy a láz valójában a szervezet természetes védekezo folyamatának része, ezért csak akkor gátoljuk, ha muszáj. A homeopátiás szereket általában óránként adom, alacsony potenciában, amíg lejjebb nem megy a láz, utána ritkábban.

MASSZÁZSOLAJOK SZÜLÉSHEZ
Ezek az olajok egyesítik magukban a masszázsolajok síkosító és bortápláló hatásának elonyeit és az aromaterápia által kínált lehetoségeket. Nagyobb mennyiségu (rendszerint illatmentes) bázisolajba néhány csepp aromás olajat keverünk. Vigyázzunk, mert a várandós anyák szaglóérzékelése fokozott, ezért ne használjunk túl sokat az "illatos" összetevokbol! Szüléskor a segítok és a partner ne használjanak dezodort, illatszereket és a masszázsolajakat is elobb szagoltassák meg szülo mamával és csak akkor használják, ha o kellemesnek találja!

FONTOS! Az előkészítő gátmasszázs célja a szövetek táplálása (különösen E-vitaminnal), nem pedig a szülés előtti nyújtás/tágítás, hiszen ez utóbbi akár maradandó is lehet, amire a legkevésbé sincs szükségünk (gondoljunk csak a férfiak erekciójára: ha az ő szöveteik maguktól képesek ekkora méretbeli változásra, majd visszaalakulásra, akkor a nőké miért ne lennének?!). Ennek okán a masszázs technikája inkább simító, bőrbe masszírozó legyen. Fontos az E-vitamin táplálékkal történő bevitele is, pl. mandula és más olajos magvak, margarin, búzacsíra(olaj) stb. 
A szülés közbeni gátmasszázs célja főleg a síkosítás és a lazítás (háborítatlan környezetben és megfelelő kísérőkkel akár simogató, erotikusan kellemes jelleget is ölthet, a csiklótájat is bevonva, hisz ami jóleső érzést kelt, az lazít a legjobban!). Tehát itt sem hasznos a medikális rendszerben elterjedt U-alakú, erőteljes hüvelyi nyújtás, mivel ez kutatási eredményekkel is bizonyított módon nem hogy csökkentené, de növeli a gátrepedés kockázatát az agresszív dörzsölés okozta ödémásodás fokozódása miatt! "Gátügyekben" még több információt szerezhetsz itt: http://holdudvar.babahaz.hu/gatmetszes.htm .

Összetevok:
Bázisolajok: búzacsíra (Triticum) és orbáncfu (Hypericum).
A búzacsíraolaj magas E-vitamin tartalma táplálja és lazítja a bort. Növeli a szövetek rugalmasságát. Támogatja az izom- és mirigymuködést. Használhatunk belole a has borének ápolására is, ez segít megelozni a nyúlási csíkok (striák) kialakulását.
Az orbácfuolaj antibakteriális hatású, sebgyógyításra is használják. Ezen kívül idegerosíto, érzékeny idegvégzodések kezelésénél hasznos. Önmagában is kiválóan alkalmas gátmasszázsra.
Ezekbol 1:1 arányban keverjünk össze annyit, amennyire szükségünk van (egyszerre nem nagyon érdemes 50 ml-nél többet, de egy evokanlányi is elég egy "elokészíto" alkalomra. Szüléshez egy kicsit több is kellhet.)
Illóolajok: muskotályzsálya (Salvia sclarea) és rózsaolaj (Rosa).
A muskotályzsálya antiszeptikus és lazító, fájdalomcsillapító hatású (a hipofízisre hat: segít a szervezet belso fájdalomcsillapítójának, az endorfinnak a felszabadításában). Az anyának könnyebb általa "elvonatkoztatni", elviselni a szülés megpróbáltatásait, átlépni saját határait, megbirkózni váratlan helyzetekkel / érzetekkel. Vérnyomáscsökkento és enyhe narkotizáló hatása is ismeretes. Önmagában is alkalmas szüléskor a has borogatására (ilyenkor rendszerint nagyon meleg vizes rongyra csepegtetjük, amit az anya hasa köré csavarunk).
A rózsaolaj az egyik legnagyszerubb aromaterápiás szer minden olyan helyzetben, ahol a noiség, noiesség kerül kifejezésre. Már az ókorban is használták szüléseknél. Antiszeptikus és görcsoldó hatású. Szüléskor az anyának a legosibb "noi mivoltában" kell megmutatkoznia, amelyhez a megfelelo energiákat segít aktiválni ez az olaj. Beszerzése sajnos elég nehéz és drága is, próbáljunk szerezni nagyon kicsi kiszerelésu tiszta (!) marokkói vagy török rózsaolajat. Csak egy-két csepp kell egy egész üveg (50 ml) bázisolajhoz.
Mindkét illóolajból nagyon keveset használjunk, eloször csak egy-egy cseppet, aztán szagolgassuk, hogy érvényesül-e az illata és szükség szerint tegyünk még bele egyikbol vagy másikból. Legyen a végén harmonikus a mix, egyik illat se "lógjon ki"!
Elméletileg be lehet szerezni az alábbi németországi címen is:
Bahnhof Apotheke, Apotheker Dietmar Wolz, Bahnhofstr. 12, 87435 Kempten, Deutschland.
Tel. +49 831 5226611, Fax +49 8315226626
Hivatkozzunk Ingeborg Stadelmann "Die Hebammensprechstunde" c. könyvére.
Aromaterápiáról bovebben itt olvashatsz (könyvajánló).
Még egy érdekes információ:
gátmasszázsra szülés közben már kifejezetten a tiszta orbáncfűolaj ajánlott, a búzacsírás-illóolajos ugyan jobb előkészítő masszázsra, de a szülés alatt már nem. (az orbáncfű ugyanis azonnal lazít, míg a búzacsíra hosszú távon táplálja a bőrt). Ha viszont csak egyféle van, akkor azt kell használni, a különbség nem nagy.

Szintén ajánlatos a gyógynövényes ülofürdok alkalmazása a várandósság utolsó heteiben. Ez ellazítja a medence és a gát izmait az utána következo masszázs számára és általánosságban a szülésre egyaránt.
A fenti és az alább következo aromaterápiás receptek megalkotója, egy német bába szerint erre a célra a "szénavirág" (Flores Graminis)* ülo-gozfürdo alkalmas. A szénavirágokat leforrázzuk, a gozölgo teát egy fazékba / tálba öntjük. A tálat a WC-be vagy bidébe (ha van) tesszük és a goz fölé ülünk. Nagyon vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró: égési sebet okozhat. A szülés kezdetén rendszertelen vagy túl gyenge fájástevékenységnél is segíthet. Szénanáthás hajlamúaknak ez a módszer természetesen nem ajánlott. A 38. héttol heti egyszer, a "kiírt" szülési dátumtól akár napjában többször is alkalmazható. Aranyér-bántalmak esetén legyünk vele óvatosak: utána fájdalmas lehet az érintett terület.
(*:A "szénavirág" definíciója a Wahrig német értelmezo szótár szerint: virág-részek, melyeket a szénából rostálással nyernek és a népi gyógyászatban alkalmaznak)
Egy másik megoldás a közönséges ülofürdo 2 evokanál gyömbérrel "dúsított" meleg vízben.
Szénavirágot Magyarországon nem könnyű beszerezni. Németországban "Heublumen" név alatt a legtöbb patikában megrendelhető.

STRIÁK (NYÚLÁSI CSÍKOK A HASON)
Ha a bor a has növekedése következtében túlnyúlik rugalmasságának határán, akkor szabálytalan alakú, sötétpiros csíkok jelenhetnek meg a hason. Ez nem ártalmas, csak esztétikai problémát jelenthet. A szülés után ezek a csíkok ezüstösfehér, alig észreveheto vonalakká halványulnak, de teljesen nem tunnek el. Megelozni oket nem nagyon lehet. A gyógyszertárban kapható kifejezetten erre gyártott krémek elég jók, én a búzacsíraolajosat ajánlom, illetve nyers búzacsíra olajat is használhatunk.
Próbálkozhatunk az alábbi aromaterápiás recepttel: geránium (Pelargonium odoratissimum), levendula (Lavandula angustifolia) és mandarin (Citrus nobilis) olajat összekeverünk 7:6:5 arányban, a keverékbol 4 cseppet 2 evokanál szolomagolajban (Vitis vinifera) VAGY búzacsíra (Triticum aestivum) olajban elkeverünk és a has borébe masszírozzuk.
A geránium és a levendula kiegyensúlyozó hatással van a faggyúmirigyekre.
mandarin elosegíti a sejtregenerálódást.
A szolomagolaj (bázisolaj) valamennyi bortípusra ajánlott, könnyu szerkezetu, gyorsan felszívódó olaj. Helyette búzacsíra olajat is használhatunk, amely magas E-vitamin tartalmánál fogva táplálja és lazítja a bort, növeli a szövetek rugalmasságát.

SZÜLÉS UTÁNI ÜLOFÜRDO
Amíg nem olvastam amerikai és német szakirodalmat, mindenhonnan csak azt hallottam, hogy szülés után nem szabad kádfürdozni, csak zuhanyozni a fertozésveszély miatt. Így aztán eloször meglepett, mennyire elterjedt gyakorlat ez a külföldi bábák praxisában. Mindenesetre óvatosságra intek mindenkit ezzel kapcsolatban: kiterjedt vagy fertozodött gátseb esetén vagy fokozott vérzéses, fertozéses tünetekkel a szülés körül inkább kérdezzük meg a szülés körüli segítonket (bába, orvos), hogy szerinte van-e ellenjavallat.
Fontos még, hogy az edény (kád, lavór), amibe beleülünk, "százötven százalékig" tiszta legyen. Otthonszülésnél kisebb a fertozésveszély, mivel ott a saját baktériumflóránk vesz körül, de még ott is kell fertotleníteni. Kórházban nem tudom, mennyire megoldható az ülofürdozés. Még ha van is fürdokád, én még oda is inkább bevinném a saját otthoni kislavóromat. Az edényt aztán eloször tömény Betadine-nal vagy ha az nincs, akkor valamilyen eros fertotleníto hatású tisztítószerrel kisikáljuk. Beleengedünk annyi vizet, amibe jól bele tudunk ülni (ne túl sokat, hogy ne híguljon nagyon fel a gyógytea) Minden fürdésnél egy marék tengeri sót feloldunk a vízben, ez biztosítja magának a víznek a fertotlenítését. Most jöhet bele a tea, amit az alábbiakból fozünk:
1 púpozott evokanál medveszololevél (Uva ursi), 1-2 evokanál feketenadályto (Symphytum), 1-2 evokanál pásztortáska (Bursa pastoris), néhány gerezd fokhagyma (Allium sativum).
A gyógynövényeket egy nagyobb fazék forró vízbe dobjuk és jó sokáig állni hagyjuk (akár 2-3 óráig is). Ezután újra felforralhatjuk, hogy a gyógynövények teljes erejüket kiadják. Ha netán friss (zöld) feketenadálytovel rendelkezünk, azt nem szabad sokáig fozni, csak állasszuk a forró, de már nem zubogó vízben. Leszurjük. A fokhagymát szétnyomjuk, nagyon alaposan összekeverjük egy kis vízzel (legjobb gépi mixerrel), majd leszurjük (vagy nem) és a langyos teához adjuk. Egyszerre 2-3 adagot is elkészíthetünk, 1-2 napig eláll a hutoben.
Hatása: a fokhagyma és a fertotlenít. A medveszololevél a noi nemi szervek gyógyulását segíti. A fekete nadályto sejtregeneráló anyagot tartalmaz, amely segíti a sebek széleit összenoni. A pásztortáska vérzéscsillapító.
Az  ülofürdot már röviddel a szülés után érdemes használni, pl. amikor egyébként is eloször elmennénk zuhanyozni. A víz legyen kellemesen meleg. Üljünk benne minél tovább, legalább 30 percig, illetve amíg nem hul ki annyira, hogy fázzunk. Tetszolegesen gyakran használhatjuk, de pl. 3 napig napi egyszer mindenképp jó.

SZÜLÉS UTÁNI HOMEOPÁTIÁS SZEREK
A mamának Arnica C200 ajánlott (sebgyógyító). Ezt a szülés után közvetlenül jó elkezdeni, vagy úgy, hogy egyszeruen minden nap beveszünk egy golyót (5 napig, vagy ha nagyon eros a vérzés, akkor tovább is, de akkor már kisebb potenciában), vagy feloldunk hármat egy pohár tiszta vízben (vigyázz, ne fémkanállal keverd) és iszogatjuk napközben.
Ha császármetszése volt, akkor néhány napig Staphisagria D12-t érdemes szedni a negyedik-ötödik naptól kezdve.
A babának Aconit C200-at adhatunk, közvetlenül a szülés után egy golyót a szájába (fel fog szépen oldódni), ha a szülés nagyon traumatikus élmény volt a számára . Egyes bábák Lachesis D12-t adnak azoknak a babáknak, akiknek a nyakát szorította a köldökzsinór, fulladás-élmény ellen. Mások azonban vitatják ennek a hasznát. 
Általánosságban igaz, hogy csak indokolt esetben szabad homeopátiás szert adni, különösen újszülöttnek, mert a "hasonló a hasonlótól gyógyul" elve alapján ha nincs alap-ok, akkor a szer nem a megbomlott egyensúly kiegyenlítőjeként, hanem a meglévő egyensúly megbontójaként hathat.

VÁRANDÓS ANYÁK TEÁJA
A várandósság elso harmadában napi 1 csésze, a második harmadban 2 csésze, a harmadik harmadban 3-6 csésze tea fogyasztása javasolt. Vetélésre hajlamosak az elso harmadban ne fogyasszák, mert a málnalevél összetevore náluk ilyenkor túlérzékenység léphet fel. A málnalevél "az" igazi osi kismama-gyógynövény, a méh izomtónusának javításával hozzájárul a könnyebb, hatékonyabb szülés elosegítéséhez, a csalán a szervezet vasháztartását hivatott karban tartani, a csipkebogyó C-vitaminban gazdag, a zsúrló karbantartja a vízháztartást és csökkenti az ödémát (bokadagadás), a többi összetevo pedig kellemes ízével, "kisimító" hatásával a reggeli hányingert enyhítheti ill. általános jó közérzetet biztosít.
Összetétele: 5 rész málnalevél (Rubus idaeus), 2 rész borsmenta (Mentha piperita), 3 rész csalán (Urtica), 1-1 rész csipkebogyó (Rosa canina), ánizskapor ill. édeskömény (Foeniculum vulgare ill. Foeniculum dulce), citromfu (Melissa officinalis) és mezei zsúrló (Equisetum).

VÉRKÉPZO SZEREK, VASHIÁNY MEGELOZÉSE ÉS KEZELÉSE
A vashiány, illetve a vérszegénység nagyon gyakori jelenség a nok körében, különösen a várandósság és a szoptatás idoszakában. A vérszegénység a szülésnél problémákat okozhat, ezért mindenképpen ajánlatos még a szülés elott megfeleloen kezelni. A szintetikus vastabletták hátránya (szintetikus voltuk mellett), hogy gyakran okoznak emésztési zavarokat, különösen székrekedést, puffadást. Ez elkerülheto az alábbi természetes szerek szedésével:

FONTOS! Ha valakinek alacsony a hemoglobinszintje (10 ill. 100 alatt, mértékegységtől függően), akkor nem biztos, hogy a vastartalmú szerek szedése az első dolog, ami kezelésképpen szóba jöhet. A szervezet gyakran azért tartja alacsonyan a hemoglobinszintet, mert valamilyen fertőzés van jelen a szervezetben és a test nem akar a kórokozóknak "táptalajt" adni. Ezért először mindig tegyük fel a "miért" kérdést, mielőtt kezelésbe fognánk, mert lehet, hogy a fertőzés kikezelésével elmúlik a vérszegénység is és így az okot tudjuk nyakon csípni, nem csupán a tünetet, s ezáltal hosszú távon is hatásos lesz a megoldás.

VIZESEDÉS, ÖDÉMA (DAGADT BOKA, LÁB, KÉZUJJAK)
Vigyázat: ha extrém mértéku a szervezet vízvisszatartása, valamint fejfájást, vérnyomás-emelkedést is tapasztalunk, az egy súlyos várandóssági komplikáció, a toxémia (vagy pre-eklampszia) jele lehet, ezért erre a tünetre fokozottan oda kell figyelni, kétség esetén orvoshoz kell fordulni.
Kis mértéku vizesedés normálisnak tekintheto, különösen a várandósság utolsó két hónapjában, illetve nagy melegben vagy hosszas állás, gyaloglás után.
Az ödémásodás kezelésére az alábbi módszereket alkalmazhatjuk:


© Noll A. Nandu
A honlapon szereplő írások és képek a honlapgazda (Noll A. Nandu) írásos engedélye nélkül semmilyen formában nem másolhatók vagy sokszorosíthatók, beleértve a más weblapra történő átmásolást és az e-mailes továbbítást is. Minden olyan honlap, amelyen ezt a honlapot (engedéllyel vagy anélkül) idézték, lehet egy elavult, hibás változat másolata, és tartalmazhat olyan, közbeírt kiegészítéseket is, amelyek nem az eredeti szerzőtől származnak és amelyekkel az eredeti szerző nem ért egyet.
A honlapon szereplő tippek és receptek nem minősülnek orvosi tanácsnak, alkalmazásukért a szerző felelősséget nem vállal.